Een schone installatie van Mac OS X uitvoeren

1. Voorbereiding

  1. Maak een kloon van je huidigde systeem op een externe harde schijf, zodat je in één keer een backup hebt van alle data. Een handig programma hiervoor is Carbon Copy Cloner. Een bijgewerkte Time Machine back-up is altijd aan te raden!
  2. Maak een lijst van welke programma's je terug wilt installeren.
  3. Zorg ervoor dat je alle installatiebestanden van programma’s en het (nieuwe) systeem bij de hand hebt.

2. Voorkeuren en bestanden

  1. Mail: de map ‘Mail’ die staat in de library van iedere gebruiker, bevat alle bestanden en mappen. De account instellingen staan in het bestand ~/Library/Preferences/com.apple.mail.plist.
  2. Safari: De Safari bookmarks zijn opgeslagen in het bestand ~/Library/Safari/Bookmarks.plist
  3. Address Book: De gegevens voor Address Book staan in de map ~/Library/Application Support/AddressBook/.
  4. iCal: De gegevens voor iCal staan in de map ~/Library/Calendars.
  5. iTunes: De muziekbestanden, bibliotheek en afspeellijsten staan in de map ~/Music/iTunes/
  6. Let bij backuppen ook op de 'application support' mappen. Veel programma’s (o.a. Keynote, iMovie, etc.) slaan daar extra files op, zoals plugins en themes. Zie hiervoor de mappen ~/Library/Application Support/ en /Library/Application Support/
  7. Sommige programma's bewaren belangrijke instellingen in de map ~/Library/Preferences/

3. Installatie

OS X Recovery bevat een ingebouwde set hulpprogramma's in het herstelsysteem. Start de Mac opnieuw op en houd de Command+R toetsen ingedrukt totdat het Apple-logo verschijnt. Dit geeft aan dat de Mac wordt opgestart. Nadat het herstelsysteem is opgestart, opent een bureaublad met een OS X-menubalk en het venster Mac OS X-hulpprogramma's. Om OS X opnieuw te installeren, moet de Mac via een Ethernet- of Wi-Fi-netwerk verbonden zijn met het internet. Met OS X Internet Recovery kunt u een Mac direct vanaf de servers van Apple opstarten. Door vanaf dit systeem op te starten, wordt een snelle test van het geheugen en de harde schijf uitgevoerd om te controleren op hardwareproblemen.
  1. Start op vanaf OS X Recovery
  2. Open Disk Utility / Schijfhulpprogramma
  3. Partitioneer de interne schijf (let op! hiermee wordt de harde schijf volledig leeg gemaakt)
  4. Zorg ervoor dat Journalling aan staat
  5. Sluit Disk Utility / Schijfhulpprogramma
  6. Installeer Mac OS X. Kies bij voorkeur alleen de benodigde opties (zoals talen en printer drivers). Dit scheelt vaak veel harde schijf ruimte.
Zodra Mac OS X is geinstalleerd, krijg je na opstarten de mogelijkheid om gebruikers te importeren. Dit kan zijn via de ‘Target Disk Mode’ (firewirekabel vereist), waarbij je de gebruikers, instellingen en programma’s van een andere Mac importeert. Het is ook mogelijk om de gebruikers, instellingen en programma’s van een andere partitie over te zetten naar het nieuw geinstalleerde systeem. Deze methode bespaart veel tijd aangezien je niet alle programma’s opnieuw hoeft te instelleren. Complexe programma's kunnen echter het beste schoon geinstalleerd worden via de installatiebestanden.

4. Voorkeuren en bestanden herstellen

  1. Zorg ervoor dat de alle documenten uit de folders ~/Desktop, ~/Documents, ~/Downloads, ~/Movies, ~/Music, ~/Pictures, ~/Public en ~/Sites weer terugzet, evenals deze mappen van andere gebruikers.
  2. Om de installatie zo "schoon" mogelijk te houden, kun je het beste uit de folder ~/Library en /Library alleen de bestanden en mappen terug zetten die ook nodig zijn. Denk hierbij aan de voorkeuren, bestanden en plugins van Mail, Safari, Address Book, iCal en andere programma's die hierboven besproken zijn.
  3. Zorg ervoor dat je de gebackupte/gekloonde ~/Library en /Library mappen nog een tijd behoud, om eventueel alsnog benodigde instellingen of templates nog terug te zetten.
  4. Werk nauwkeurig zodat je geen benodigde bestanden of instellingen kwijt raakt.

5. Applicaties terug installeren

Doe de installatie waar mogelijk is vanuit de App Store, en zet anders applicaties terug vanaf de backup.

Denk hierbij aan:
  1. iLife (via App Store)
  2. iWork (via App Store)
  3. Adobe software
  4. etc.

6. Een bootable installatieschijf maken

Naast de OS X Recovery partitie kan het erg handig zijn om een bootable USB stick te maken waarmee je El Capitan kunt herinstalleren. Het maken van zo’n bootable USB stick is zeer eenvoudig. Kijk op appletips.nl/ voor meer uitleg.

Bookmark and Share