Systeem trucs

Onderstaande systeem trucs werken voor El Capitan (Mac OS X 10.11). Met de beschreven trucs wordt het mogelijk om verschillende onderdelen van het systeem, componenten en/of applicaties aan te passen qua uiterlijk of werking.

Applicaties voor onderhoud en aanpassen van Mac OS X

TinkerTool
TinkerTool System

Systeem

Verander de boodschap bij inloggen

De boodschap onderin het inlogscherm aanpassen kan in Mac OS X Lion heel gemakkelijk. Ga naar /Programma's/Systeemvoorkeuren - Beveiliging en privacy - tabblad: Algemeen. Zet de boodschap aan via de optie: ‘Toon een bericht als het scherm is vergrendeld’.

Het kan natuurlijk ook via de Terminal:
sudo defaults write /Library/Preferences/com.apple.loginwindow LoginwindowText "Welcome Martijn"

Toegang blokkeren tot bepaalde websites op een Mac

Aanpassen van /etc/hosts
Om de hosts file aan te passen en een nieuwe regel toe te voegen, open je de Terminal en typ daarna het volgende (root wachtwoord nodig):
sudo nano /etc/hosts

Bibliotheek (Library) zichtbaar maken

In Mac OS X Lion heeft Apple ervoor gekozen om de Bibliotheek (Library) map in de thuismap van een gebruiker te verbergen. Maak de folder weer zichtbaar in de Finder met het Terminal commando:
chflags nohidden ~/Library/

Stop DS_Store bestanden op netwerkschijven

Als je je Mac of USB-stick gebruikt op een ander platform of Windows-netwerk, dan kom je vaak onaangename .DS_Store bestanden tegen. DS_Store is een verborgen bestand in Mac OS X dat voorkeursinformatie opslaat over bestanden voor de Finder.
Om het aanmaken van .DS_Store bestanden te stoppen op netwerkschijven, typ je het volgende in de Terminal en herstart daarna je Mac:
defaults write com.apple.desktopservices DSDontWriteNetworkStores true

Dock

Recente programma's stapel toevoegen

Om een stapel toe te voegen aan je Dock met de tien meest recent gebruikte programma's, typ het volgende in de Terminal:
defaults write com.apple.dock persistent-others -array-add '{ "tile-data" = { "list-type" = 1; }; "tile-type" = "recents-tile"; }'
Typ daarna het volgende: killall Dock

Safari 9

Snel een url invoeren

Door de toetscombinatie Command+L krijg je direct toegang tot de adresbalk en wordt automatisch de huidige url geselecteerd.

Snel naar de geschiedenis

Om snel naar de geschiedenis te gaan kun je gebruik maken van de toetscombinatie Command+Option+2. Met dezelfde toetscombinatie ga je ook weer terug naar de vorige webpagina.

Scrollen met spatiebalk

Met behulp van de spatiebalk kun je scrollen door een webpagina. Door de spatiebalk een keer gebruiken scrollt de pagina een venster naar beneden.

Navigeren door tabbladen

Met de toetscombinatie Command+Shift+Pijltje naar links of rechts, kun je eenvoudig tussen de verschillende tabs navigeren.

Pagina’s opslaan in de Leeslijst

Leeslijst is een nieuwe functie sinds Mac OS X Lion. Door de toetscombinatie Command+Shift+D te gebruiken word een pagina automatisch toegevoegd aan de leeslijst.

Bookmark and Share